Deelvervanging dorpels

Als delen van de dorpels zwaar zijn aangetast door houtrot, is deelvervanging een prima oplossing. Daarnaast is deelvervanging kostenbesparend: alleen dat deel dat aangetast is door houtrot, wordt uitgezaagd en vakkundig vervangen. We brengen de dorpel in authentieke staat terug. Het te vervangen dorpeldeel wordt vakkundig nagemaakt uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti. De deelvervanging van dorpels is een staaltje vakwerk en wordt gedaan vakspecialisten in onze eigen machinale werkplaats in Amsterdam.

Hoe werkt deelvervanging van een dorpel?

Het aangetaste deel van de dorpel wordt uitgezaagd met een dorpelzaag en verder uitgezaagd met een oscillerende zaag. Het doorzagen van de dorpel gebeurt altijd achter de waterlijn, om geen extra vochtbelasting toe te staan ter hoogte van de verlijming.

In onze eigen machinale werkplaats in Amsterdam maken we het te vervangen houtdeel op de millimeter nauwkeurig na. Vervolgens wordt het nieuwe houtdeel ingelijmd in de bestaande dorpel.

We maken geen gebruik van schroeven: ijzeren delen trekken vocht aan waardoor het houtrotproces weer opnieuw zal starten. Tot slot voorzien we de dorpel van een nieuwe verflaag, uw dorpel kan weer jaren mee!

Bij deelvervanging van de dorpel maken we naar het origineel een compleet nieuw houtdeel uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti. De dichtheid van deze houtsoort is zeer hoog, Dark Red Meranti heeft een levensduur van wel 20 jaar.

Wanneer is deelvervanging van een dorpel zinvol?

De dorpel vertoont plekken die aangetast zijn door houtrot. Het hangt af van de ernst van de aantasting en van het kostenplaatje of deelvervanging zinvol is:

Wat kost een deelvervanging van een dorpel?

De herstelkosten van schade aan een dorpel die is aangetast door houtrot kunnen variëren. Met het vervangen van een deel van het aangetaste stuk hout bespaart u kosten: de aanschaf van een nieuwe dorpel is immers niet nodig. De kosten van de reparatie of deelvervanging zijn onder andere afhankelijk van:

Een nieuwe dorpel naar origineel model

Als een te groot deel van de originele dorpel zwaar is aangetast door houtrot en de dorpel geheel vervangen moet worden, zijn we u natuurlijk ook graag van dienst. In dat geval maken we een replica van de bestaande dorpel in Dark Red Meranti.

De dorpels die door ons gemaakt worden zijn niet te onderscheiden van het origineel. Zo behouden bijvoorbeeld monumentale panden hun authentieke uitstraling.

Voor meer informatie of een offerte voor het laten maken van een nieuwe dorpel naar origineel model, neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Contact