Deelvervanging goot- en boeidelen

Goot- en boeidelen kunnen zo aangetast zijn door houtrot dat een pastareparatie geen soelaas biedt. Deelvervanging van een goot- of boeideel is dan een prima alternatief voor algehele vervanging en ook nog eens kostenbesparend. Alleen dat deel dat aangetast is door houtrot, wordt uitgezaagd en vakkundig vervangen.

Goot- en boeidelen worden op die manier in authentieke staat teruggebracht: het te vervangen houtdeel maken we vakkundig na uit (FSC-gecertificeerd) Dark Red Meranti. De deelvervanging van houten goten, boeidelen, dorpels en stijlen is een knap staaltje vakmanschap en wordt gedaan door vakspecialisten in onze eigen machinale werkplaats in Amsterdam.

Hoe werkt deelvervanging van houten goot- en boeidelen?

Allereerst zagen we de door houtrot aangetaste delen uit met een decoupeerzaag en zagen we het goot- of boeideel verder uit met een oscillerende zaag.

Vervolgens maken we het te vervangen deel minutieus na in onze eigen werkplaats in Amsterdam (reproductie van het originele houtdeel). Bij deelvervanging maken we een compleet nieuw houtdeel uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti, wanneer het een vlak deel is. Hieraan kunnen natuurlijk geprofileerde delen gefreesd worden. Wanneer de onderzijde van de dakgoot uit geprofileerde rabatdelen bestaat zullen wij opzoeken of deze bij de houthandel aanwezig zijn, maar vaak is dit niet het geval en zullen wij deze exact namaken in de machinale werkplaats. Wanneer de voor en of onderzijde uit plaatmateriaal bestaat zullen wij deze op maat zagen en met de juiste detaillering bevestigen.

Wanneer het geprofileerde delen betreft wordt het nieuwe deel van de goot of het boeideel in het bestaande hout gelijmd met epoxy. Wanneer het vlakke delen betreft zullen deze worden geschroefd met RVS schroeven en zullen de aanhelingen worden gerepareerd met epoxy. Na vlakschuren zal de goot of het boeideel wordt voorzien van een nieuwe verflaag en kan weer jaren mee.

Wanneer is deelvervanging van goot- of boeidelen interessant?

Als houten goten- en/of boeidelen zijn aangetast zijn door houtrot, hangt het af van de fase waarin het rottingsproces zich bevindt en van het kostenplaatje, of deelvervanging zinvol is:

Wat kost deelvervanging van een goot- en boeidelen?

De reparatiekosten kosten van goot- en boeidelen die zijn aangetast door houtrot kunnen variëren. Zo zijn de herstelkosten onder andere afhankelijk van de grootte van het aangetaste deel van goot- of boeidelen en het aantal goot- of boeidelen dat vervangen moet worden. Ook het profiel en de detaillering zijn van invloed op het kostenplaatje.

Een nieuwe houten stijl naar origineel model

Als een te groot deel van de originele stijl zo zwaar is aangetast door houtrot dat de stijl geheel vervangen moet worden, zijn we u natuurlijk ook graag van dienst. In dat geval maken we een replica van de bestaande stijl in Dark Red Meranti. De raam- en deurstijlen die door ons gemaakt worden zijn niet te onderscheiden van het origineel. De authentieke uitstraling van bijvoorbeeld monumentale gevels blijft zo behouden.

Contact