Deelvervanging stijlen

Als stijlen van een raam- of deurkozijn zo zwaar is aangetast door houtrot dat een pastareparatie geen oplossing biedt, overweeg dan deelvervanging van de stijl. Het vervangen van alleen het aangetaste deel is niet alleen een prima oplossing, het is ook nog eens kostenbesparend. Alleen dat deel dat aangetast is door houtrot, wordt uitgezaagd en vakkundig vervangen.

De stijl, en daarmee het kozijn, brengen we in authentieke staat terug: het te vervangen stijldeel maken we vakkundig na uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti. De deelvervanging van een stijl is een staaltje vakmanschap en wordt gedaan door vakspecialisten in onze eigen machinale werkplaats.

Hoe werkt deelvervanging van een houten stijl?

Allereerst zagen we de door houtrot aangetaste stijl uit met een oscillerende zaag. Het doorzagen van de stijl gebeurt tot het gezonde hout zodat er een goed oppervlak ontstaat om te verlijmen.

Vervolgens maken we het te vervangen deel op de millimeter na in onze eigen machinale werkplaats in Amsterdam (reproduceren van het originele houtdeel). Bij deelvervanging van de stijl maken we een compleet nieuw houtdeel uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti. Deze duurzame hardhoutsoort heeft een levensduur van zeker 20 jaar, wat te danken is aan de dichtheid en houtzwaarte van het hout.

Tenslotte wordt het nieuwe deel van de stijl in de bestaande stijl gelijmd met epoxy. We maken geen gebruik van schroeven. IJzeren delen trekken immers vocht aan, zo wordt voorkomen dat het houtrotproces opnieuw begint. De stijl wordt voorzien van een nieuwe verflaag en kan weer jaren mee!

Wanneer is deelvervanging van een stijl zinvol?

Als de stijl van een raam- of deurkozijn plekken vertoont die aangetast zijn door houtrot, hangt het af van de fase waarin het rottingsproces zich bevindt en van het kostenplaatje of deelvervanging zinvol is:

Wat kost deelvervanging van een stijl?

De reparatiekosten kosten van een stijl die is aangetast door houtrot kunnen variëren. De kosten van deelvervanging zijn onder andere afhankelijk van de grootte van het rotte deel van de stijl en het aantal stijlen dat vervangen moet worden. Ook profilering en detaillering zijn van invloed op het kostenplaatje.

Een nieuwe houten stijl naar origineel model

Als een te groot deel van de originele stijl zo zwaar is aangetast door houtrot dat de stijl geheel vervangen moet worden, zijn we u natuurlijk ook graag van dienst. In dat geval maken we een replica van de bestaande stijl in Dark Red Meranti. De raam- en deurstijlen die door ons gemaakt worden zijn niet te onderscheiden van het origineel. Zo behouden bijvoorbeeld monumentale gevels hun authentieke uitstraling.

Voor meer informatie of een offerte voor het laten maken van een nieuwe dorpel naar origineel model, neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Contact