Deelvervanging hekwerk

Houten hekwerk kan zo zwaar aangetast zijn door houtrot dat pastareparatie geen optie meer is. Deelvervanging biedt dan in veel gevallen uitkomst: alleen dat deel dat aangetast is door houtrot, wordt uitgezaagd of los gehaald en vakkundig vervangen. Het vervangen van alleen het aangetaste houtdeel is niet alleen een prima oplossing, het is ook nog eens kostenbesparend.

Het hekwerk wordt in authentieke staat hersteld. Het door houtrot aangetaste deel maken we vakkundig na uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti. De deelvervanging van houten delen is een puur vakmanschap en wordt gedaan door vakspecialisten in onze eigen machinale werkplaats.

Werkwijze

De door houtrot aangetaste delen worden met een oscillerende zaag uitgezaagd.

Vervolgens maken we de te vervangen delen op de millimeter na in onze eigen machinale werkplaats in Amsterdam (reproductie van de originele houtdelen). Bij deelvervanging maken we een compleet nieuw houtdeel uit FSC-gecertificeerd Dark Red Meranti. Deze duurzame hardhoutsoort heeft een levensduur van zeker 20 jaar, wat te danken is aan de dichtheid van het hout.

Tenslotte wordt het perfect op maat gemaakte deel in het bestaande hekwerk gelijmd met epoxy (als het onder- of bovenregels zijn). Staande delen maken we op maat. Deze delen worden geschroefd. Om te voorkomen dat vocht opnieuw een kans krijgt besteden we aandacht aan de detaillering van de overgang naar het liggende deel. Zo wordt voorkomen dat het houtrotproces opnieuw begint. Het hekwerk wordt voorzien van een nieuwe verflaag en kan er weer jaren tegenaan.

Wanneer heeft deelvervanging zin?

Als het hekwerk plekken vertoont die aangetast zijn door houtrot, hangt het af van de fase waarin het houtrotproces zich bevindt en van het kostenplaatje of deelvervanging zinvol is:

Wat kost deelvervanging?

De kosten van deelvervanging zijn onder andere afhankelijk van het aantal delen van het hekwerk dat vervangen moet worden. Ook de profilering en detaillering van het hekwerk zijn van invloed op het kosten.

Een nieuw houten hekwerk naar origineel model

Als het overgrote deel van het hekwerk zo zwaar is aangetast door houtrot dat het hekwerk in z’n geheel vervangen moet worden, zijn we u natuurlijk ook graag van dienst. In dat geval maken we een replica van het bestaande hekwerk in Dark Red Meranti. Hekwerken die door ons gemaakt worden zijn niet te onderscheiden van het origineel. Zo behouden bijvoorbeeld monumentale panden hun authentieke uitstraling.

Contact